To nie jest zwykła transformacja

Transformacją tego domu w angielskim Pusey w hrabstwie Oxfordshire zajęła się pracownia The Anderson Orr Partnership. Zadaniem było połączenie współczesnego designu z oryinalną, starą budowlą, stworzenie płynnego przejścia między otwartą przestrzenią, a intymnymi wnętrzami.

Bryła wygląda jak ogromna stodoła i nie jest łatwą sprawą zaadaptować ją tak, by wyszedł ciekawy dom. Architekci wyciągnęli z zastanego kształtu to, co najlepsze: przestrzeń. Jej ogromn w środku tego domu zachwyca. Podbity radosnymi kolorami drewnianych desek i naturalnym światłem wpadającym przez - jak przystało na stodołę - pokaźne okna, sprawia, że to luksusowy dom dla dużej rodziny.

Najbardziej podoba mi się połączenie nowocześności zdefiniowanej schodami (szklana balustrada!), oszczędną zabudową kuchni i meblami z absolutnie rustykalnymi deskami, które podkreślają linię stropu i ścian.

Bardzo ciekawym patentem jest też szklana podłoga na atresoli. Jest solidna i stabilna, a zarazem pozwala światłu przenikać przez kondygnacje bez barier.

Źródło: The Brotherton Barn
Źródło: The Brotherton Barn
Źródło: The Brotherton Barn
Źródło: The Brotherton Barn
Źródło: The Brotherton Barn
Źródło: The Brotherton Barn
Źródło: The Brotherton Barn
Źródło: The Brotherton Barn

Świetny pomysł na wydzielenie dwóch przestrzeni w pokoju dziennym: niska ściana z nidy z drugiej strony okazuje się praktycznym regałem.

Źródło: The Brotherton Barn
Źródło: The Brotherton Barn
Źródło: The Brotherton Barn
Źródło: The Brotherton Barn

Uderza konsekwencja: łazienka podtrzymuje styl. I tu mamy połączenie szkła z nadgryzionym przez ząb czasu drewnem. Naturalnym skarbem są okna w skośnym dachu, wręcz idealne do łazienki.

Źródło: The Brotherton Barn
Źródło: The Brotherton Barn