Tu mieszka Facebook

Studio o+a dostało zlecenie, którego pewnie zazdrości niejedna pracownia: zaprojektować nowy wyglądać siedziby Facebooka w Palo Alto w Kalifornii. To było nietypowe zadanie dla nietuzinkowych ludzi. Efekt to przestrzeń o industrialnym charakterze nasycona indywidualnością ludzi, którzy tu pracują. Projektanci rozmawiali z ludźmi, dla których projektowali i wsłuchali się w ich oczekiwania. Surowe wnętrza nie rozpraszają. Jest tu wiele białych ścian i to wcale nie przypadek. Projektanci postanowili zostawić dla ludzi facebooka miejsce do wyrażania własnej kreatywności. W końcu facebook to też tylko rama dla naszej własnej aktywności.

Facebook to nie jest normalna firma, więc jego siedziba to nie nudne biuro. Stół mikserski może sprzyjać wymyślaniu nowych aplikacji.

Tak, to może sprawiać wrażenie dopiero urządzanego biura. Ale tak nie jest. Im więcej miejsca wokół nas, tym więcej wolności w nas? Coś w tym jest. 

Założenie było takie, aby każda część tej siedziby miała inny, indywidualny charakter, jakiś odróżniający ją element. Zwykle jest to kolor ścian albo użyty materiał.

Wspaniała ściana z wielkich kamieni wnosi sznyt stylu eko. Ale spójrzcie na ten gabinet osobliwych mebli! Trudno powiedzieć, co by tu nie pasowało. Przestrzeń tak wolna i eklektyczna wszystkiemu może nadać jakiś sens.

Meble pozornie z innej bajki? Nic bardziej mylnego. Prawdziwa improwizacja jest zawsze pieczołowicie przygotowana. Dlatego tu widzimy meble z różnych bajek, ale pasujące do siebie.