Manipulacje przestrzenią

Dwa osobne mieszkania zostały połączone w jedną, wygodną i świetnie skomponowaną całość. Bohaterem pierwszoplanowym jest tu solidne drewno: brazylijska wiśnia. Ale równie ważne były pomysły na scalenie tego, co podzielone. Sprawdźcie sami. Każdy znajdzie tu jakąś inspirację.

Bardzo szeroki korytarz otwiera nas na otwarty charakter całego domu. Po prawej mamy szafę wnękową z brazylijskiej wiśni, która wspaniale współgra z czarnymi wstawkami. A stojąca vis a vis zabytkowa komoda dodaje szczypty elegancji. 

Nowoczesne, drewniane panele na ścianę nawiązują do głównej bohaterki, czyli centralnej szafy z brazylijskiej wiśni. Ale jednocześnie stanowią wprowadzenie do innej palety - wariacji na temat zieleni, które zdominowały słoneczny salon.

Najważniejszy zabieg projektantów to takie połączenie dwóch mieszkań, które dało ogromną ilość miejsca. Główne pomieszczenie ma kąt 180 stopni i ma się wrażenie, że nigdy się nie kończy. A za każdym zakrętem czeka na nas inne pomieszczenie.

Z salonu, który płynnie przechodzi w korytarz, wkraczamy do pracowni. Zielone ściany i szeroka futryna sygnalizują początek nowej strefy.  

Rozsuwane drzwi oddzielają łazienkę od sypialni. Jasne kolory, zielone akcenty i powtarzający się motyw dużych kwadratów scalają.

Zielonkawe wstawki to jedno. Ale najważniejsza jest tu szafka pod umywalką. Wykonana także z brazylijskiej wiśni, jest świetnym przykładem na to, jak motyw przewodni układa cały design mieszkania.