Dom a la jacht

Pod Warszawą powstał projekt wnętrza domu jednorodzinnego o powierzchni 200 m², w którym przestrzeń zagospodarowana została w nietypowy sposób. Dom usytuowany w zieleni, utrzymany jest w nowoczesnej stylistyce z elementami marynistyczno-jachtowymi. Właściciele są pasjonatami sportów wodnych i podróży, stąd niekonwencjonalny pomysł aranżacji. Przeważają naturalne materiały - drewno dębowe, teakowe oraz kamień (marmur, granit, łupek). Klimat domu utrzymany dzięki spójnym połączeniom odcieni białego, beżowego, niebieskiego oraz grafitowego, a także nietypowym rozwiązaniom nawiązującym do tematyki projektu. Już od wejścia widoczne są nawiązania do głównego motywu – drzwi z okrągłymi przeszkleniami niczym w statku. W holu widać plażowe plecione wiklinowe siedzisko oraz zaokrąglony podwieszony sufit prowadzący nas w stronę kuchni. Ta połączona jest dwoma materiałami (dębowym fornirem i białym lakierem) z bryłą garderoby vis a vis wejścia. Dalej ukazują nam się schody wykończone białym konglomeratem z dębowymi półkami, wiszące liny, a tuż za nimi – ogromny, szyty na miarę żagiel. Kryje w sobie wejście do mniejszej toalety – tam uwagę przykuwa duże okrągłe lustro przymocowane do bielonych desek imitujące te, które morze wyrzuca na brzeg, a także ściana prysznica wykonana z granatowego lacobelu z nadrukiem róży wiatrów. Stół w jadalni wyrasta z podłogi o tym samym odcieniu i podkreślony został delikatnym ażurowym (również wykonanym z drewna) oświetleniem oraz białymi krzesłami z akcentami marynistycznymi. Do salonu meble zostały zaprojektowane indywidualnie i wykonane na wymiar, nawiązując swym kształtem do żagli. Hol na piętrze jest dość minimalistyczny, wykonany z bielonego dębu z LED-owym podświetleniem a podłoga wykonana jest z białego konglomeratu. Salon kąpielowy na piętrze z drewnianym wykończeniem na podłodze i ścianie nawiązuje do parkietu znajdującego się na jachtach (woskowane drewno teakowe). Główna sypialnia również podkreślona została marynistycznymi akcentami – tapetą w pasy, garderobą osłonięta shuttersami, stalową balustradą ze stalowymi linkami, czy też przymocowanym do sufitu płótnem rozwieszonym tuż nad łóżkiem jak w luksusowym nadmorskim kurorcie. Pojawiła się tu również przestrzeń do relaksu z opływową wanną wraz z leżanką, kwiatami, świecami, przywodzącymi na myśl wakacyjny odpoczynek.