Domowa spiżarnia

Jako dziecko pamiętam jak u moich dziadków w domku jednorodzinnym , moja babcia miała taki schowek w kuchni zwany spiżarką.

Przez: admin
»

Spiżarka to było bogactwo przetworów, win, suszonych owoców, suchych produktów żywnościowych, pachnącego czosnku i ziół.

Przez: admin
»

Nowoczesne i funkcjonalne kuchnie już na etapie projektowania przewidują takie miejsce dla gospodyni domu.

Przez: admin
»

Garderoba oraz spiżarnia zaczynają być uwzględniane w projektach deweloperskich nowych inwestycji mieszkaniowych, realizowanych na pierwotnym rynku nieruchomości.

Przez: admin
»

Jak optymalnie powinna wyglądać taka spiżarenka.

Przez: admin
»

Otóż wystarczy wnęka w naszym pomieszczeniu, która wykorzystuje wysokość pomieszczenia od sufitu do podłogi ( ok. 2,5- 2,2 metra), o szerokości 1 metr i głębokości 40 cm. Uzyskamy dzięki temu kubaturę 2,5 cm 3, co zastępuje 5 metrów tradycyjnego ciągu kuchennego, a kosztuje tyle co 1 metr kuchni.

Przez: admin
»

Taka wnęka spełni nieocenioną funkcję podręcznego magazynu żywności.